Sbor dobrovolných hasičů
Povodňové informace
Víte, že…

Taktické cvičení hasičů na Domov Kateřinice

9V pondělí 29. července v podvečer proběhlo v domově seniorů v Kateřinicích cvičení dobrovolných jednotek z Kateřinic, Příbora a profesionálů z Nového Jičína. Tématem cvičení byl požár v jednom z pokojů nově otevřeného domova pro starší občany.

Požáry v objektech s vyšším počtem osob se sníženou pohyblivostí jsou velmi nebezpečné hlavně z důvodu ohrožení těchto osob, které se mnohdy nemohou samy zachránit útěkem do bezpečí. Proto bylo naplánováno toto taktické cvičení, aby se mohli hasiči, ale i zaměstnanci a klienti na případný požár připravit. 

Vše odstartovalo sepnutím elektrické požární signalizace v pokoji klienta. Zaměstnankyně domova ihned začala se zjišťováním stavu a potvrdila požár, který oznámila na tísňovou linku hasičů 150. Během pár vteřin byl vyhlášen poplach pro výše zmíněné jednotky, které po příjezdu na místo události začaly s rozvinutím hadicového vedení k místu požáru a také s okamžitou záchranou 15 ohrožených osob, uvězněných v zasažené části budovy. Hasiči tak museli zachránit 12 chodících a 3 ležící klienty. 

Po vyhodnocení cvičení byly všechny jednotky seznámeny s objektem domova, s jeho riziky a dalšími důležitými informace, které jsou zásadní pro úspěšné vedení zásahu. Mezi figuranty byla převážná většina klientů a zaměstnanců tohoto zařízení.