Sbor dobrovolných hasičů
Povodňové informace
Víte, že…

Oslavili jsme 130. výročí založení SDH – aktualizace 13.7. (doplněno video)

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPsal se rok 1889, a abychom byli přesnější bylo 29. června, kdy se občané Kateřinic usnesli, že založí sbor dobrovolných hasičů. Potřeba takových dobrovolníků narůstala již v 19. století, avšak první český hasičský sbor vznikl až v roce 1864. Náš sbor tak vznikl až dlouhých 25 let poté. V sobotu 29. června 2019 jsme tedy oslavili krásné 130. výročí od založení dobrovolníků bojujících hlavně s požáry.

 
Tuto slavnostní příležitost jsme si samozřejmě nemohli nechat jen pro sebe, a proto jsme si pro širokou veřejnost a hasiče připravili velkolepé oslavy našich narozenin. 
 
Dnes již můžeme hodnotit a s radostí říct, že oslavy se nám opravdu vyvedly. Od 14. hodiny se v nabitém programu vystřídaly dynamické ukázky parní stříkačky z Hradce nad Moravicí, malí hasiči z Klimkovic, kteří byli doslova úžasní, když i jejich dospělým kolegům vytřeli zrak s jakými druhy zásahů si v tak raném věku dokáží poradit. Mezi jednu z nejúspěšnějších ukázek patřili policejní psovodi se svými psy Čertem a Badem. Ukázka jejich výcviku a poslušnosti nechávala návštěvníkům na obličejech nevěřící výrazy. A jaké by to byly oslavy, když bychom tvorbu zábavy nechali jen na ostatních. I my jsme předvedli, co umíme. Začali jsme hezky od nejmladších. Naše parta mladých hasičů předvedla bravůrní požární útok, dospělí pak při historicko-moderním zásahu hasili naší 130 let starou koňskou stříkačkou a jako posila jim přijela jednotka hasičů z Kopřivnice a Český červený kříž, který si u zásahu převzal zraněnou osobu a všichni jste tak mohli vidět, jak šel čas od vzniku našeho sboru až po současnost. Poslední hasičskou ukázkou byla ukázka hašení hasicími přístroji a hašení oleje, kterou předvedl jeden z našich členů. 
Ani tohle nebyl celý program, připraven byl až do 18. hodiny program doprovodný, ve kterém jsme vám nabídli moderní požární a policejní techniku, preventivní stánek s dráčkem Hasíkem, záchranný tým červeného kříže byl k dispozici s výukou první pomoci, maskováním zranění a ukázkou sanitky. A kdo měl chuť mohl si vyzkoušet disciplíny soutěže nejtvrdší hasič přežije. Pro děti nechyběl skákací hrad, kolotoč a závěr denního programu patřil skvělému klaunovi Hopsalínovi. 
A co by to bylo za oslavu, kdyby se netančilo, nepilo a nevyhrávalo. Kapela Revmatik, DJ Speedi, bohatá tombola a pikantní překvapení – stručně a jasně, tohle byl program až do brzkého rána. 
 
Přišly vás stovky a my děkujeme, že jste nás podpořili a užili jste si to stejně jako my! Při slavnostním zahájení oslav byl představen i náš nový znak a zároveň byla předána z rukou starosty obce pamětní stuha k 130. výročí založení SDH.
 
Závěrem snad jen, aby se nám dařilo, tak jako doposud a nezapomínejte, že jsme tady stále pro vás a držíme se našeho staletého hesla “Pomáhej bližnímu svému!”